6 eventuele gevolgen ontzegging rijbevoegdheid
Er zijn veel verschillende redenen waardoor u een rijontzegging kunt krijgen, bijvoorbeeld voor het rijden onder invloed van alcohol of als u meer dan 50 kilometer per uur te hard rijdt. Iedereen snapt dat een ontzegging van rijbevoegdheid betekent dat je je rijbewijs voor bepaalde tijd kwijt bent. De meeste mensen beseffen echter niet dat een ontzegging van rijbevoegdheid grote gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld voor uw autoverzekering. Niet alleen gedurende de rijontzegging, maar ook nog daarna. Het lijkt zo simpel: zodra u uw rijbewijs terug heeft, is er toch niks meer aan de hand? Voor verzekeraars werkt dit echter niet zo. Bovendien is het niet altijd zo ‘simpel’ als even uw rijbewijs inleveren. Een ontzegging rijbevoegdheid heeft soms grote gevolgen. Op Geennee.nl gaan we dieper op de mogelijke gevolgen in.
#1 Geldboete
Naast een ontzegging van de rijbevoegdheid kunt u ook een flinke geldboete opgelegd krijgen. Hoe hoog de boete is, is afhankelijk van de reden voor de rijontzegging. Heeft u een rijontzegging vanwege een snelheidsovertreding (meer dan 50 kilometer per uur te hard)? Dan wordt er gekeken hoeveel te hard u reed en of de snelheidsovertreding binnen of buiten de bebouwde kom of op de snelweg plaatsvond. Als er wegwerkzaamheden plaatsvonden op de plek waar u te hard reed, zal de boete ook hoger uitvallen. De boete kan oplopen tot wel €2.800,-.
Heeft u een rijontzegging omdat u met alcohol op achter het stuur zat? Dan hangt de hoogte van de geldboete af van het alcoholpromillage. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een beginnend bestuurder en een ervaren bestuurder. Als het alcoholpromillage 1,31 of hoger is, wordt de hoogte van de boete bepaald door de rechter.
#2 Taakstraf
Bij sommige overtredingen die leiden tot een ontzegging rijbevoegdheid kan u ook een taakstraf opgelegd worden. De hoogte van uw straf hangt af van het gevaar dat u veroorzaakte en of u eerder te hard reed of met alcohol achter het stuur stapte. Ook wanneer u een ongeluk met letsel of dodelijke oorzaak veroorzaakt, terwijl u alcohol op heeft of veel te hard reed, wordt u een taakstraf of misschien zelf een gevangenisstraf opgelegd. Voor rijden onder invloed worden er vaak taakstraffen, oplopend tot 240 uur opgelegd.
#3 Royement autoverzekering
Een rijontzegging heeft vaak grote gevolgen voor uw autoverzekering. Wanneer u een ontzegging krijgt, hebben verzekeraars namelijk het recht om de verzekering te beëindigen. Tijdens uw ontzegging van rijbevoegdheid mag u natuurlijk niet rijden, maar zodra deze afloopt wilt u waarschijnlijk wel weer autorijden. Uw auto moet dan wel verzekerd zijn. Als de verzekeraar uw autoverzekering royeert vanwege uw rijontzegging, zult u dus een nieuwe verzekering moeten afsluiten voordat u weer de weg op mag. Het afsluiten van een nieuwe autoverzekering brengt echter ook problemen met zich mee.
#4 Auto niet meer kunnen verzekeren als ontzegging rijbevoegdheid erop zit
Met een rijontzegging kunt u bij weinig reguliere verzekeringsmaatschappijen terecht. Of u een autoverzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten is afhankelijk van:
- Hoelang de rijontzegging duurt
- Op welke datum de rijontzegging is opgelegd
- Waarom de rijontzegging is opgelegd
We proberen u bij Alpina altijd eerst tegen normale tarieven onder te brengen bij een normale verzekeraar, maar dit lukt echter niet altijd. Wanneer dat niet lukt, kunt u altijd nog terecht bij de Vereende. De Vereende specialiseert zich in het verzekeren van bijzondere risico’s en schades. Vanwege het ruime acceptatiebeleid accepteren ze in principe iedereen. Hierdoor kunnen ook personen met een registratie wegens een rijontzegging, strafblad of wanbetaling hier een verzekering afsluiten. Hier staat wel een aantal extra kosten tegenover. Zo betaalt u bij De Vereende een hogere premie dan bij andere maatschappijen. Ook moet u drie maanden premie vooruit betalen. Tenslotte betaalt u een waarborgsom.
#5 Opnieuw rijbewijs halen
Is dit de tweede keer in 5 jaar dat u een rijontzegging krijgt voor rijden onder invloed? Of weigert u om mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek)? Dan valt u onder de zogenaamde recidiveregeling en wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. In dat geval moet u opnieuw uw rijbewijs halen. Dat betekent dat u opnieuw theorie-examen moet doen, opnieuw moet afrijden en dat het CBR u medisch en psychisch gaat keuren, voordat u de weg weer op mag.
#6 CIS-registratie
Het registreren van rijontzeggingen in de databank van Stichting CIS is goedgekeurd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voor verzekeraars is het namelijk van groot belang om te weten of het rijbewijs van een persoon ooit is ontzegd. Nadat iemand zo’n ontzegging opgelegd heeft gekregen, worden de gegevens door het Openbaar Ministerie aangeleverd en blijft hij vijf jaar geregistreerd bij Stichting Centraal Informatie Systeem. Een CIS-registratie is van invloed op uw autoverzekering.
Moeite met een autoverzekering afsluiten? Sluit een autoverzekering bij de Vereende af op Geennee.nl!
Bij Alpina helpen we u graag om uw auto te verzekeren. U kunt eerst een aanvraag doen bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Wordt uw aanvraag niet geaccepteerd? Dan kunt u altijd nog terecht bij de Vereende. Voor vragen over het afsluiten van een autoverzekering kunt u altijd terecht bij onze verzekeringsspecialisten. U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 bereiken op 030 – 688 37 00. U kunt ons ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.