handen op een laptop

Verzekeringsfraude plegen

Geennee maakt verzekeren mogelijk.

Bereken premie verzekering

Verzekeren lukt niet?

Wij hebben altijd mogelijkheden

Geennee is gespecialiseerd.

Wij zoeken altijd naar een oplossing

Bijzondere risico's.

Wij zijn gespecialiseerd in bijzondere risico’s

Alles over verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude is het opzettelijk misleiden van een verzekeraar, waarbij de fraudeur het doel heeft zichzelf ten onrechte te bevoordelen. Verzekeringsfraude is er in verschillende gradaties. Niet alle mensen die verzekeringsfraude plegen zien zichzelf als fraudeur. Want wat maakt het nou uit als je een extra mobiele telefoon opgeeft bij de verzekeraar, nadat er is ingebroken in het huis? Of als je ook een paar oude deukjes claimt bij het herstellen van een auto? Toch zijn dit allemaal vormen van verzekeringsfraude.

Verzekeraars nemen verzekeringsfraude heel serieus. Ze investeren veel tijd in het herkennen en opsporen hiervan. Wordt u betrapt op verzekeringsfraude? Dan kan dit ernstige consequenties hebben. Zo moet u een standaardboete betalen en kan er aangifte bij de politie worden gedaan. Daarnaast is het in de toekomst lastiger om een verzekering af te sluiten.

Hoe werkt verzekeringsfraude?

Er zijn verschillende soorten verzekeringsfraude. Wij noemen hier een aantal voorbeelden:

  • Verzekeringsfraude bij het aanvragen van een verzekering

Bij het aanvragen van een verzekering geeft iemand onjuiste gegevens door. Een verzekeraar stelt altijd een aantal acceptatievragen voordat ze een verzekeringsaanvraag accepteren. Ze vragen bijvoorbeeld of uw verzekering wel eens is opgezegd of geweigerd door een verzekeraar, of u ooit een ontzegging van rijbevoegdheid heeft gehad en of u een strafrechtelijk verleden heeft. Indien dit zo is, moet u deze vragen altijd met ‘Ja’ beantwoorden. Als u de vragen niet naar waarheid beantwoord, pleegt u verzekeringsfraude.

  • Meer schade claimen dan er daadwerkelijk geleden is

Bij het opgeven van schade geeft iemand onjuiste feiten door. Na een inbraak geven ze bijvoorbeeld meer zaken op dan er daadwerkelijk gestolen zijn. Ze overdrijven de daadwerkelijke schade of het aantal items dat gestolen is, zodat ze meer vergoedt krijgen van hun verzekeraar.

  • Doen alsof er schade geleden is of feiten verdraaien

Door bijvoorbeeld een verloren laptop op te geven als gestolen. Ook worden regelmatig de feiten van de schade verdraait, zodat het binnen de dekking van de verzekering valt.

  • Het opzettelijk veroorzaken van schade

Verzekeraars maken regelmatig mee dat iemand een aanrijding in scene zet of zelf met opzet ergens tegenaan rijdt. Aan verzekeraars dan de taak om aan te tonen dat het echt om fraude gaat. Er komt altijd een specialist langs om de zaak te bekijken. Zo ontdekken ze het snel als u bijvoorbeeld zelf een ruit in huis hebt ingeslagen om een inbraak in scene te zetten. Vooral als u de ruit van binnenuit kapot slaat, zoals vaak voorkomt.

Voorbeelden van verzekeringsfraude

Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt er het meeste gefraudeerd met autoverzekeringeninboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Verzekeraars krijgen elk jaar te maken met duizenden valse schadeclaims of aanvragen voor een verzekering met onjuiste gegevens. We hebben hierboven natuurlijk al een aantal voorbeelden van verzekeringsfraude gegeven, maar er zijn nog talloze voorbeelden te bedenken. Zo liegen mensen bijvoorbeeld over de inhoud van hun koffer als ze deze kwijtraken op vakantie. Of geven ze een hele dure camera op die ze misschien helemaal niet mee hadden. Ook halen mensen regelmatig schadefoto’s van het internet, om een valse schadeclaim mee in te dienen.

Verzekeringsfraude melden

Heeft u vermoedens van verzekeringsfraude? Dan kunt u dit (ook anoniem) melden bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Het CBV helpt verzekeraars met het tegen gaan van verzekeringscriminaliteit. U kunt uw melding doe via [email protected] of bellen naar 070-333 85 00.

Verzekeringsfraude straf

Aan het plegen van verzekeringsfraude zijn wel bepaalde straffen verbonden. Zo vordert SODA sinds 2016 een standaardboete van €532,-. SODA staat voor Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkheid. Daarnaast kunnen verzekeraars de gemaakte kosten voor het onderzoeken van de fraude verhalen op de fraudeur. Ook zal er in sommige gevallen aangifte worden gedaan bij de politie. Verzekeraars doen dit met name als het fraudebedrag heel hoog is of als er sprake is van georganiseerde misdaad.

Verzekeringsfraude onderzoek

Vermoedt de verzekeraar fraude? Dan moeten ze dit natuurlijk wel kunnen aantonen. Daarom doen ze bij vermoedens van fraude altijd onderzoek  Deze onderzoekskosten kunnen flink oplopen, vooral als er een extern onderzoeksbureau of expert ingehuurd moet worden. Als blijkt dat er inderdaad fraude is gepleegd zullen deze onderzoekskosten worden verhaald op de fraudeur. Als er niet was gefraudeerd had er immers ook geen onderzoek gestart hoeven worden en waren deze kosten niet gemaakt. Daarom zijn eventuele onderzoekskosten altijd voor rekening van de fraudeur.

Verzekeringsfraude gevolgen

Als u bent betrapt op verzekeringsfraude kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo zal de verzekeraar geen vergoeding uitkeren voor de schade, als blijkt dat u heeft gefraudeerd. Heeft u bijvoorbeeld een inbraak in scene gezet? Dan zijn al die kosten voor eigen rekening. Daarnaast heeft de verzekeraar het recht uw verzekering per direct te royeren. U bent dan dus niet meer verzekerd. Daarnaast wordt u als fraudeur geregistreerd in de databank van Stichting CIS. Uw gegevens zijn dan voor alle aangesloten verzekeraars zichtbaar. Met een CIS-registratie wordt het een stuk lastiger om een nieuwe verzekering af te sluiten. Bovendien betaalt u dan waarschijnlijk een stuk meer geld voor uw verzekering.

Verjaringstermijn verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude wordt niet licht opgenomen door een verzekeraar. Personen die fraude hebben gepleegd vormen een groot risico voor verzekeringsmaatschappijen. Een melding wegens verzekeringsfraude blijft dan ook het langst staan van alle meldingen. Het verjaringstermijn van verzekeringsfraude is ongeveer 8 jaar. Gedurende deze 8 jaar is deze melding voor elke aangesloten verzekeraar zichtbaar.

Aanvechten verzekeringsfraude

Wordt u verdacht van verzekeringsfraude? Dan kan dit grote gevolgen hebben. Dan hebben we het niet alleen over financiële gevolgen, maar ook over een registratie als fraudeur. Dit heeft veel invloed op uw (toekomstige) verzekeringen. In sommige gevallen besluit de verzekeraar aangifte te doen van fraude, wat kan leiden tot strafrechtelijke sancties. Een registratie als fraudeur verdwijnt niet zomaar uit het systeem. Als u vindt dat de registratie onterecht is, kunt u deze aanvechten. Indien u verdacht wordt van verzekeringsfraude is het soms verstandig om direct een advocaat in de arm te nemen.

Verzekeringsfraude auto

Fraude met een autoverzekering is een van de meest voorkomende vormen van verzekeringsfraude. Iemand geeft bijvoorbeeld zijn of haar auto op als gestolen, terwijl deze gewoon in de garage staat. Of iemand past snel de dekking van zijn autoverzekering aan en claimt daarna pas de schade, zodat de schade onder de dekking valt en vergoedt wordt. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van verzekeringsfraude met een autoverzekering. Wordt u gepakt voor verzekeringsfraude met een auto? Dan zal het afsluiten van een nieuwe autoverzekering in de toekomst lastig zijn.

Verzekeringsfraude registratie

Om andere verzekeraars te waarschuwen zullen uw persoonsgegevens altijd worden geregistreerd als u bent gepakt wegens verzekeringsfraude. U wordt dan geregistreerd bij Stichting CIS. CIS staat voor Centraal Informatie Systeem. Bij het beoordelen van een verzekeringsaanvraag zal een verzekeraar altijd even in de databank van Stichting CIS kijken of u soms geregistreerd bent en waarom. Staat u geregistreerd wegens verzekeringsfraude? Dan is de kans groot dat de verzekeraar uw aanvraag afwijst. U vormt dan een te groot risico.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3699 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“We brengen transparantie in de verzekeringsmarkt en pluizen de kleine lettertjes voor je uit zodat je verzekerd bent van een goede verzekering”

foto Laura

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op