Wat zijn de gevolgen van het verzwijgen van een strafrechtelijk verleden?

Met een strafrechtelijk verleden is het vaak lastiger om een verzekering af te sluiten. Daarom vraagt u zich misschien af of het niet beter is om een strafrechtelijk verleden te verzwijgen voor de verzekeraar. Dat scheelt u immers een hele hoop gedoe. Het verzwijgen van een strafrechtelijk verleden kan echter grote gevolgen hebben.

CIS-registratie

Het verzwijgen van een strafrechtelijk verleden zorgt ervoor dat u een CIS-registratie krijgt. Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Ze bewaren alle belangrijke verzekeringsgegevens in hun databank, zoals wanneer iemand fraude heeft gepleegd of schade heeft gereden in een onverzekerde auto. Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen deze gegevens in de landelijke databank zetten. De databank heeft als doel om eventuele risico’s voor verzekeraars beheersbaar te maken en fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Het (al dan niet bewust) verzwijgen van een strafrechtelijk verleden wordt gezien als verzekeringsfraude. Hierdoor krijgt u een CIS-registratie.

Kom ik nu op de zwarte lijst voor verzekeraars?

Hier kunnen we kort over zijn: nee. Er bestaat namelijk helemaal geen ‘zwarte lijst’ voor verzekeraars. Deze term wordt in de volksmond vaak gebruikt, maar bestaat dus eigenlijk helemaal niet. Wanneer men spreek over een zogenaamde zwarte lijst, wordt hier een registratie in de databank van Stichting CIS bedoeld.

Kan ik met het verzwijgen van een strafrechtelijk verleden toch een verzekering afsluiten?

Ja, met een strafrechtelijk verleden is er een kans dat een reguliere verzekeringsmaatschappij u toch wil verzekeren. Dit hangt af van het soort vergrijp dat gepleegd is en hoelang het geleden is.  De kans is in ieder geval groter dan wanneer u geregistreerd staat als fraudeur. Wanneer u staat geregistreerd wegens fraude zal geen enkele reguliere verzekeringsmaatschappij u willen accepteren en komt u automatisch bij De Vereende uit. Hier komen extra kosten bij kijken. Het is daarom heel belangrijk dat u op uw verzekeringsaanvraag alle vragen naar waarheid beantwoord. Zo voorkomt u dat u geen verzekering meer kunt afsluiten bij een reguliere verzekeringsmaatschappij.

strafrechtelijk verleden verzwijgen

De Vereende – verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere zaken

Ons advies is om eerst onze online tool te gebruiken om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Kies de verzekering die het beste bij u past en doorloop de volledige aanvraag door alle vragen naar waarheid in te vullen. Het kan zijn dat de maatschappij u alsnog wil verzekeren, ook met een strafrechtelijk verleden. Wordt uw verzekeringsaanvraag niet geaccepteerd? Dan kunt u gelukkig altijd terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende. Zij zijn speciaal opgericht voor het verzekeren van bijzondere risico’s. Dit kan een strafrechtelijk verleden zijn, maar ook een bijzonder voertuig of een risicovol evenement. De Vereende heeft een ruimer acceptatiebeleid dan de meeste verzekeringsmaatschappijen en accepteert in principe iedereen. Hierdoor weet u zeker dat u goed verzekerd bent.

De Vereende inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Acceptatie-eisen De Vereende

Een verzekeringsmaatschappij schat van te voren de hoogte van het risico dat ze lopen in. Ze kijken dan met name naar het moreel risico. Bij iemand met een strafrechtelijk verleden wordt het moreel risico vaak groter ingeschat. Hierbij gaat men er van uit dat iemand met een strafblad het minder nauw neemt met de verzekeringsregels of het betalen van de premie. Het risico voor de verzekeraar is dus groter dan normaal. Op basis hiervan beslissen ze of ze wel of niet de verzekeringsaanvraag accepteren. Dit geldt gedeeltelijk ook voor De Vereende. Zij specialiseren zich in het verzekeren van bijzondere risico’s, en lopen zelf dus ook een groter risico. Daarom moet daar wel iets tegenover staan. De Vereende heeft een aantal voorwaarden voor het afsluiten van een verzekering:

  • U moet drie maanden premie vooruit betalen, ook wanneer u kiest voor maandbetaling in plaats van betaling per kwartaal, halfjaar of jaar.
  • De verzekering gaat pas in nadat de premie voor de eerste die maanden is betaald en ze een ondertekend aanvraag formulier hebben ontvangen.
  • In de meeste gevallen moet u een waarborgsom betalen. Bent u te laat met het betalen van de premie? Dan kunnen ze deze waarborgsom gebruiken om de niet-betaalde premie mee te verrekenen. Als u elke maand op tijd de premie betaalt, krijgt u de waarborgsom bij het beëindigen van de verzekering weer terug.

Bereken online de premie voor uw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op