man aan het werk op laptop

Verzekeraars en zwarte lijst

Geennee maakt verzekeren mogelijk.

Bereken premie verzekering

Verzekeren lukt niet?

Wij hebben altijd mogelijkheden

Geennee is gespecialiseerd.

Wij zoeken altijd naar een oplossing

Bijzondere risico's.

Wij zijn gespecialiseerd in bijzondere risico’s

Alles over zwarte lijst van verzekeraars

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: de zwarte lijst van een verzekering. Een term die in de volksmond vaak wordt gebruikt, maar eigenlijk helemaal niet bestaat. Bij Alpina horen we toch vaak van klanten dat ze denken dat ze op de zwarte lijst van een verzekering staan. Is een zwarte lijst dan een fabeltje? Wij zetten hieronder alle feiten voor u op een rijtje!

Wat is stichting CIS?

Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Ze bewaren alle verzekeringsgegevens die belangrijk zijn om te delen, zoals wanneer iemand fraude heeft gepleegd of schade heeft gereden in een onverzekerde auto. Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen deze gegevens in de landelijke databank zetten. De databank heeft als doel om eventuele risico’s voor verzekeraars beheersbaar te maken en fraude zoveel mogelijk te voorkomen.

De Vereende autoverzekering

Bereken premie

Zwarte lijst verzekering of Stichting CIS?

Ja, een dergelijke lijst is eigenlijk een fabeltje. Een zwarte lijst bestaat niet, maar u kunt wel een CIS-registratie hebben. Verzekeraars kunnen controleren of u een CIS-registratie heeft en waarom.

Wanneer krijg ik een CIS-registratie?

U kunt om verschillende redenen geregistreerd staan bij Stichting CIS. Laten we als voorbeeld een autoverzekering nemen. U kunt geregistreerd staan wanneer u:

  • Een negatief aantal schadevrije jaren heeft, waardoor de verzekering is beëindigd.
  • Een rijbevoegdheid ontzegging heeft gekregen
  • Met een onverzekerde auto schade heeft gereden
  • Afspraken met de verzekeraar niet bent nagekomen, waardoor de verzekering is beëindigd
  • Fraude heeft gepleegd of op welke andere manier dan ook misbruik heeft gemaakt van de verzekeraar

Uiteraard geldt dit niet alleen bij autoverzekeringen, maar ook bij onder andere scooterverzekeringen en inboedelverzekeringen. Wanneer u bijvoorbeeld de premie van uw inboedelverzekering niet heeft betaald en deze is opgezegd door de verzekeraar, wordt u ook geregistreerd. Een uitzondering is een zorgverzekering. Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht u te accepteren voor het basispakket van een zorgverzekering. Ze mogen u hiervoor dus niet weigeren, maar wel voor aanvullende verzekeringen.

Verzekeraars of gevolmachtigden die aangesloten zijn bij CIS moeten een duidelijke verwijzing hebben staan. Bijvoorbeeld in hun polisvoorwaarden, op de schadeformulieren, in de privacyverklaring op hun website of in hun consumenteninformatie. Zo weet u als consument dat persoonsgegevens kunnen worden geregistreerd. Bij het stopzetten van een verzekering moet de verzekeraar u ook schriftelijk op de hoogte stellen.

Hoelang blijft een CIS-registratie staan?

Hoelang een CIS-registratie blijft staan is afhankelijk van het soort melding. Een claimmelding of een ontzegging van rijbevoegdheid wordt bijvoorbeeld na vijf jaar verwijderd. Een registratie van verzekeringsfraude staat maximaal 8 jaar in de databank van CIS.  Staat u op de lijst vanwege een maluspositie (negatieve schadevrije jaren), dan blijft de registratie vijftien maanden staan.

Staat u geregistreerd bij CIS? Dan kunt u een verzoek tot inzage van uw dossier indienen. U kunt per post een schriftelijk verzoek met een kopie van uw legitimatiebewijs opsturen. Wanneer u een verzekering via Alpina wilt afsluiten kunnen we deze informatie helaas niet voor u opvragen. Verzekeraars mogen ons, vanwege de privacywetgeving, geen informatie geven over de inhoud van uw CIS-registratie.

Hoe een verzekering afsluiten met een CIS-registratie?

Misschien merkt u dat het afsluiten van een verzekering lastig gaat met een CIS-registratie. Wanneer u een verzekering wilt afsluiten kijkt de verzekeraar eerst in de CIS databank om te kijken of u geregistreerd bent. Is dat zo, dan is de kans groot dat het niet lukt om de verzekering af te sluiten. Wat kunt u doen als u in de databank van CIS staat, maar toch een verzekering wilt afsluiten?

Bezwaar maken

Heeft u een CIS-registratie, maar vindt u dat onjuist of onterecht? Dan kunt u via CIS een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar. Via de website van CIS kunt u op een formulier aangeven welke gegevens verkeerd zijn en waarom u dat vindt. CIS legt vervolgens het verzoek voor aan uw verzekeraar. De verzekeraar kan er echter ook voor kiezen het verzoek af te keuren, waardoor u CIS-registratie gewoon blijft staan. Mocht u het hier niet mee eens zijn, kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie van de verzekeraar. Verder bestaat er nog de mogelijkheid om een klacht voor te leggen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De laatste stap is uw klacht voorleggen aan de rechter.

CIS-registratie? Geennee.nl helpt u bij het afsluiten van een verzekering!

Heeft u een CIS-registratie en lukt het u niet om een verzekering af te sluiten? Wij helpen u graag! Onze missie is om u bij een reguliere verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Mocht dat toch niet mogelijk zijn, dan werken we samen met verzekeringsmaatschappij De Vereende. Bij ons kunt u heel gemakkelijk online een indicatie premie berekenen voor uw verzekering via De Vereende. Heeft u nog vragen of wilt u liever nog even overleggen over de mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 088-688 37 00. Samen zorgen we ervoor dat u goed verzekerd bent.

Auto verzekeren met een CIS-registratie

Kunt u, met een CIS-registratie, toch een autoverzekering afsluiten? Wanneer u in de CIS databank staat, zijn er niet veel verzekeraars die u als verzekeringsnemer zullen accepteren. Zoals u eerder al las, kunt u bezwaar aantekenen in de hoop dat uw CIS-registratie verwijderd wordt. Mocht dat niet lukken, dan kunt u altijd contact opnemen met verzekeraar De Vereende. Zij specialiseren zich in bijzondere gevallen als het gaat om verzekeren. De Vereende heeft een ruimer acceptatiebeleid dan andere verzekeraars. De verzekeringsmaatschappij accepteert in principe iedereen. Hier staat wel een hogere premie tegenover.

Inboedel verzekeren met een CIS-registratie

Ook uw inboedelverzekering kan worden geweigerd. Verzekeraars mogen zelf bepalen wie ze willen verzekeren, zij hebben namelijk geen acceptatieplicht. Het is natuurlijk heel vervelend om geweigerd te worden op het moment dat u uw spullen goed wil verzekeren. Ook voor uw inboedelverzekering kunt u bij verzekeringsmaatschappij De Vereende terecht. Een van de voorwaarden is wel dat u de eerste drie maanden premie vooruit betaalt.

Scooter verzekeren met een CIS-registratie

Heeft u te veel schade gereden met uw scooter? Of heeft u een rijbevoegdheid ontzegging gehad? Dan heeft u misschien problemen met het verzekeren van uw scooter. Bij De Vereende doen ze daar niet moeilijk over en kunt u alsnog uw scooter verzekeren. Naast de vier standaarddekkingen kunt u ook kiezen voor bepaalde aanvullende dekkingen. Zo kunt u zelf uw scooterverzekering samenstellen.

Motor verzekeren met een CIS-registratie

Wanneer u een motor heeft aangeschaft, wilt u natuurlijk dat deze goed verzekerd is. U kunt hierbij kiezen uit verschillende dekkingen. Daarnaast kunt u zelfs accessoires en motorkleding mee verzekeren. Vraag online uw motorverzekering aan bij De Vereende.

Aansprakelijkheidsverzekering met een CIS-registratie

Het is mogelijk om via De Vereende een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo bent u verzekerd tegen schade die u per ongeluk veroorzaakt aan een ander of aan de spullen van een ander. U kunt een aansprakelijkheidsverzekering voor u alleen afsluiten of voor uw hele gezin. Daarnaast is het ook mogelijk om uw huisdier te verzekeren. Heel fijn, want zo bent u bijvoorbeeld ook verzekerd als uw hond per ongeluk de bank van een familielid kapot maakt.

Opstalverzekering met een CIS-registratie

Met een opstalverzekering via De Vereende bent u verzekerd tegen schade aan uw woonhuis. Daarbij horen ook onroerende zaken (zaken die niet verplaatsbaar zijn), zoals bijvoorbeeld een keuken. Hoewel het natuurlijk fijn is dat u terechtkan bij verzekeringmaatschappij De Vereende, bent u bij een andere verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk goedkoper uit. U verzekering hoeft niet voor altijd via De Vereende te lopen. Zodra uw CIS-registratie is verwijderd of komen te vervallen kunt u weer een verzekering afsluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3700 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“We brengen transparantie in de verzekeringsmarkt en pluizen de kleine lettertjes voor je uit zodat je verzekerd bent van een goede verzekering”

foto Laura

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op